Ви тут:  Головна Uncategorised Вітаємо рідний університет із Днем народження! Нам – 189!

Вітаємо рідний університет із Днем народження! Нам – 189!

 

Шановні драгоманівці! Сьогодні ми вітаємо всю Драгомановську родину з особливою датою. Адже 189 років тому, 4 грудня 1834 року (за новим стилем), був заснований наш рідний університет. При університеті Св. Володимира був відкритий інститут казеннокоштних студентів – нинішній УДУ імені Михайла Драгоманова. І у цей день філософом була прочитана перша лекція з педагогіки: "1834… Першим професором філософії Київського університету св. Володимира і статутним викладачем педагогіки був Орест Маркович Новицький (1806 – 1884).

 

Саме він прочитав першу лекцію, яка стала початком його педагогічних читань у листопаді 1834 року у щойно відкритому при Університеті Педагогічному інституті казеннокоштних студентів, від якого походить НПУ імені М. П. Драгоманова (нині УДУ імені Михайла Драгоманова). О.М. Новицький був непересічним істориком філософії."

 

Складною, насиченою і глибокою є історія становлення нашої альма-матер. Відомо, що історія педагогічного факультету перегукується з історією УДУ імені Михайла Драгоманова від створення Педагогічного інституту при Університеті Св. Володимира у 1834 р., який потім існував як Вищі жіночі курси, згодом — у складі факультету соціального виховання Київського інституту народної освіти, до якого входили шкільний відділ, що готував фахівців і для початкової школи, дошкільний та лікувально-педагогічний відділи. Провідною тоді на факультеті соціального виховання була кафедра педології. У 30-х рр. минулого століття факультет іменувався педолого-педагогічним. У 1956-му тут почали готувати вчителя початкової школи з повною вищою педагогічною освітою. Нині ж педагогічний факультет є одним із провідних в університеті, навчальний процес тут забезпечують 7 кафедр та більше сотні викладачів, професорів та доцентів.

 

На сьогодні університет має величезний науковий, навчально-методичний і культурний потенціал. Нашою славою і гордістю є власні наукові школи та видатні вчені. Наша потужна академічна спільнота несе відповідальність за підготовку нових поколінь, підвищення суспільної ролі вчителя та плекання духовності нації.

 

І ми пишаємося тим, що теж є частиною славної родини освітян Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.


Із днем народження, рідний Університете!

 

Зі святом вас, шановні Драгоманівці!

 

УДУ 189