Ви тут:  Головна Події Підсумки Тижня психології на Педагогічному факультеті УДУ імені Михайла Драгоманова (24-28.04.23)

Підсумки Тижня психології на Педагогічному факультеті УДУ імені Михайла Драгоманова (24-28.04.23)

Тиждень розпочався 24 квітня 2023 року з урочистого відкриття в актовій залі гуманітарного корпусу. На зустріч із нагоди відкриття завітав проректор УДУ імені Михайла Драгоманова професор Володимир Григорович Лавриненко, закцентував увагу на важливості роботи психологів та нагородив викладачів кафедри практичної психології – доцента Ірину Володимирівну Євтушенко, доцента Інну Олександрівну Лапченко та викладача Юлію Валеріївну Бакка – Грамотами Ректора за вагомий внесок у розвиток кафедри та активну участь у проєктах та заходах педагогічного факультету.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Декан педагогічного факультету професор Тарас Олефіренко висловив подяку завідувачу кафедри практичної психології професорові Олександру Митнику, викладачам кафедри, а також студентам спеціальності 053 «Психологія» за їх неймовірну роботу та внесок у цей важкий час пандемії та війни. Наголосив на важливості такої цілеспрямованої та високопрофесійної роботи для забезпечення необхідної підтримки та допомоги у складних життєвих ситуаціях.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Декан запевнив, що ці зусилля сприяли не лише підвищенню рівня психологічної культури в нашій академічній спільноті, а й допомогли нашим студентам та викладачам у здоровому розвиткові та професійному зростанні. Адже професійна та людяна підтримка дозволяє нам залишатися міцними та позитивними в найскладніші моменти. Тарас Олексійович підкреслив: наскільки праця кафедри практичної психології неоціненна та надзвичайно важлива для нашого благополуччя та майбутнього, а також нагородив Грамотами Декана студентів із найвищим рейтингом за результатами заліково-екзаменаційної сесії спеціальності 053 «Психологія».

 

Олександр Якович у своєму виступі підбив підсумки роботи кафедри за останній рік, закцентував увагу на нових напрямах роботи та нагородив студентів, які посіли призові місця в олімпіаді з психології.

 

Координаторами заходів Тижня психології виступили заступниця декана з роботи зі студентами Ірина Матвієнко та Студентський парламент на чолі з Анною Радченко.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1 

 

За неймовірну атмосферу дякуємо нашим ведучим – Даніїлу Клягіну, солісту Заслуженого академічного зразково-показового оркестру Збройних Сил України, та Анастасії Щербатюк, представниці Студентського парламенту. Анастасія проінформувала глядачів, що спів у психології може мати значний вплив на емоції та почуття людини. Відомо, що музика загальнолюдська потреба, яка може викликати різні емоції у людей. Дослідження показують, що спів може викликати фізіологічні зміни, такі як зниження рівня стресу та збільшення рівня ендорфінів, що зменшує біль та підвищує відчуття щастя. Даніїл же виконав свою авторську чуттєву пісню "Молю" . Відео можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/PUZO6T6Fr_A  

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Щасливі, що до нас зміг завітати підполковник Володимир Миколайович Тітяєв – наш хороший друг та заступник командира військової частини з морально-психологічного забезпечення.

 

Раді були візиту випускниці спеціальності 053 «Психологія», головного спеціаліста Управління освіти Шевченківської РДА м. Києва – Наталії Олександрівни Гриценко.

 

На жаль, не всі змогли приїхати, оскільки війна в країні постійно вносить свої корективи в життя кожного із нас. Але Олександр Джамільович Сафін, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, записав для нас декілька слів.

 

На заході ми отримали більш детальну інформацію про те, як впоратися зі стресом та панічними атаками. За це дякуємо студентці спеціальності 053 «Психологія» Валерії Бондаренко та голові Студентського парламенту педагогічного факультету Анні Радченко.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Розглянули, як на нас впливає музика. Дізналися, що танець може мати велике значення в психології як фізична діяльність, що впливає на психічний стан людини. Під час танцю людина віддається руховій активності, що сприяє зменшенню стресу, покращенню настрою та самопочуття. Крім того, танець може викликати відчуття ейфорії та радості, що допомагає зняти напругу та підвищити самооцінку. Танцювальна терапія є однією з форм психотерапії, де рух танцю використовується для зняття емоційних блоків, покращення самосприйняття та взаємодії з іншими людьми. Цей метод може бути корисним для людей з різними психічними розладами, такими як депресія, тривога, посттравматичний стресовий розлад та багато інших. За візуальний супровід щиро вдячні нашим друзям, неймовірно талановитим та креативним вихованцям танцювального театру особистості D – T.O.P. під керівництвом Черненка Микити Олександровича, Чистякової Ольги Анатоліївни та Черненко Наталії Володимирівни. За активну допомогу та підтримку в організації заходів та проєктів педагогічного факультету декан Тарас Олефіренко нагородив вихованців танцювального театру особистості D – T.O.P. почесною медаллю «185 років Національному педагогічному університету імені М.П. Драгоманова».

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Викладачка кафедри практичної психології Юлія Валеріївна Бакка та студентка магістратури Катерина Рибас візуально показали нам, як працює психолог з клієнтом, як проходить консультування та на що потрібно звертати увагу. Вдячні нашим психологам за таку цікаву та корисну інформацію.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

У рамках тижня психології відбулися майстер-класи:

1. «Стрес: як подолати та адаптуватися» (Чанчиков Ілля). На майстер-класі учасники дізналися як долати стрес та ефективно справлятись з кризовими станами. На занятті було презентовано різноманітні техніки подолання й відновлення від складних переживань. Учасники визначили свої базові опори, які їм стануть у нагоді в майбутньому.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

2. «Психологічний кабінет як чинник забезпечення ефективної роботи психолога у збереженні психічного здоров’я народу України», де в онлайн-форматі з кабінету психолога Педагогічного факультету Ілона Рашковська презентувала інструментарій роботи психолога, функції психологічного кабінету як осередка для здійснення ефективного психологічного консультування, було продемонстровано частину консультативної роботи з клієнтом.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

3. В офлайн-форматі Ілоною Рашковською було проведено майсте-клас, на якому було розглянуто ефективні сучасні техніки та методики. Як це відбувалось – можете ознайомитися у фотозвіті:

 

тижд пс пф уду 24.04.23 18тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

4. «Засоби подолання професійного вигорання» (Сергата Інеса). На майстер-класі було презентовано феномен «професійного вигорання», його причини та симптоми. Учасники визначили свій рівень професійного вигорання. На занятті було розкрито засоби, за допомогою яких можна ефективно підтримувати баланс між роботою та особистим життям, розвивати навички емоційної стійкості, що сприятиме подоланню професійного вигорання.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

5. «Особливості спілкування з дітьми, які пережили травматичну подію» (Євтушенко Ірина). На майстер-класі було окреслено особливості переживання травматичних ситуацій дітьми, особливості спілкування з ними у родині та освітньому середовищі. Також на занятті були представлені методи роботи щодо подолання наслідків впливу травматичної події.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

27 квітня 2023 року в межах Тижня психолога у Національній бібліотеці України для дітей відбулася профорієнтаційна зустріч «Діалог з психологом: задача з багатьма невідомими» для старшокласників київських шкіл. Захід проводила доцент кафедри практичної психології Ортікова Наталія зі студентами 1 курсу спеціальності 053 «Психологія» Деркач Катериною (староста 14прпс групи) та Маковською Анастасією (15прпс група). У межах зустрічі учні 10-х класів познайомилися з професією психолога, змогли розширити уявлення про себе, свої якості, уточнити свої професійні бажання, здібності, можливості. Зокрема школярам було запропоновано представитися у незвичній формі: одним словом охарактеризувати себе за першою літерою свого імені. Для активізації школярів і налаштування на взаємодію проведено вправу-тест «Чи вмієте ви чітко дотримуватися інструкцій?», яка викликала значне пожвавлення в авдиторії. З метою визначення в учнів головних, домінуючих рис характеру та професійних інтересів, поглядів запропонували пройти Психогеометричний тест (Сьюзен Делінгер). Також у межах заходу старшокласники цікавилися можливостями вступу та отримання професії практичного психолога на Педагогічному факультеті в УДУ імені Михайла Драгоманова.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1

 

Зауважимо, що впродовж усього тижня на Педагогічному факультеті працював кабінет психолога, де наші викладачі та студенти кафедри практичної психології надавали безкоштовну психологічну консультацію. За це ми щиро дякуємо викладачам Іллі Чанчикову, Інесі Сергатій, Юлії Бакка та студентам Андрію Бреяну, Діані Адамюк, Катерині Рибас.

 

тижд пс пф уду 24.04.23 1